20 Ağustos 2014 Çarşamba

Savona

Cruise yolcularının ana uğrak limanlarından biri olan Savona ile ilgili ön araştırma yaparken Türkçe kaynakların yetersizliği gözümüze çarptı. Bu nedenle Savona ile ilgili sizlere daha ayrıntılı bilgi vermemiz gerektiğini hissettik. Eşimin çektiği fotoğraflarla birlikte umarız size bu şehir ile ilgili yeterli bilgi sağlamış oluruz. Aşağıdaki bilgileri Savona'nın resmi kanalları ile yabancı kaynaklardan derledik.

Liguria Deniz'i sahilinde yerleşim merkezi olan Savona, Savona ilinin merkezi ve kuzey İtalya'nın Liguria bölgesinin ikinci önemli limanı. Yüzölçümü 1545 km2 olan Savona'nın nüfusu 2010 yılı verilerine göre 290.000 civarında.

Savona, 'Papa'ların Şehri' ünvanını, gurur kaynağı olan iki Savona'lı Papa'ya borçlu; Sisto IV. ve Giulio II. Her iki Papa'nın bu kente kültürel anlamda büyük katkısı olmuş.

Sabah uyandığımızda gemimizin Savona Limanı'na yanaştığını görüyoruz. İlk izlenimimiz oldukça olumlu; denizcilikle çok önceden tanışmış ve bu kültürle gelişmiş sakin, şirin, temiz bir liman kenti görüyoruz. Savona, İtalya'nın demir endüstrisi, demiryolları ve tersaneciliğinde büyük rol oynamış. Christopher Columbus bu bölgenin yeşil tepelerine yerleşip, sebze ve meyve bahçelerinin arasında seyahat günlüklerini kaleme almış. Columbus'un evi olarak ziyarete açık ancak bu ev Savona şehir merkezinin dışında, Genova'da.

Eğlence arayanlardansanız Savona hiç de size göre değil. Biraz kafa dinleyip, deniz havası alıp, tarih solumak istiyorsanız doğru yerdesiniz.

Savona şehir merkezini gezmek için bir gün yeterli, ancak Savona'ya yakınlığı ile bilinen şirin ve meşhur balıkçı kasabası Portofino'yu görmek ya da Genova'yı gezmek isterseniz daha uzun kalmanız gerekebilir.


Şehir merkezinden bir kare

Savona merkezde görülmesi gereken her yer birbirine o kadar yakın ki haritaya gerek kalmadan tesadüfen karşınıza çıkıyor, bu da aslında merkez bölgesinin çok da büyük olmadığını gösteriyor.

Gemiden indikten sonra ticari limanı ve Antica Darsena'yı (eski liman) görüyoruz. Eski liman, ticari limana entegre olmuş ve şehrin gece hayatının da nabzının attığı bir bölge halini almış. 


Antica Darsena

Burayı arkamızda bırakarak öncelikle Savona'nın sembolü olan Torre Leon Pancaldo'yu (Leon Pancaldo Kulesi) görüyoruz. 16.yy dan kalan bu kule, o zamanda şehrin surlarının bir parçasıymış. Savona ya gidip bu kulenin fotoğrafını çekmeden dönmek olmaz.  


Torre Leon Pancaldo

Bu kuleyi arkamıza alarak Via Paleocapa bulvarına yöneldiğimizde şehir merkezine adım atmış oluyoruz, bu bulvarın sol kanadında (old town - eski şehir) görülmesi gereken tarihi yapılar yer alıyor. 

İlk olarak Chiesa di Sant'Andrea (St Andrea Kilisesi) dikkatimizi çekiyor. 12. yy a ait bu kilisede bazı sanat eserleri dikkat çekiyor. 


Chiesa di Sant'Andrea

Old town'a girdiğimizde öncelikle Torre del Brandale (Brandale Kulesi) dikkatimizi çekiyor. 12. yy ait olan bu kule gotik tarzını yansıtıyor ve eski şehrin girişi olarak kabul ediliyor.  


Torre del Brandale

Torre del Brandale' ye yaklaşık 5-10 dakika yürüyüş mesafesinde olan Cappella Sistina (Sistina Şapeli) ve Cattedrale dell'Assunta (Duomo= St Mary Cathedrali) Savona'nın görülmesi gereken en önemli tarihi yerleri arasında.

Sistina Şapeli'nin yapımı Savona doğumlu Papa 4. Sixtus (Francesco Della Rovere) tarafından talep edilmiş ve 1481-1483 arasında yapılmış.  


Sistina Şapeli

Hemen yanında yer alan katedral ise 1589-1605 arasında yapılmış. Yapımında  Savona doğumlu Papa 2.Juliu'un büyük payı varmış. İtalya'nın her yerinde olduğu gibi burada da bir Piazza Duomo var, o da bu katedralin bulunduğu alan. Katedral bizim seyahatimiz sırasında tadilattaydı, bu nedenle aşağıdaki tuhaf fotoğrafı bir katedral olarak hayal etmenizi rica ediyoruz.


kalıcı hizmetler geçici rahatsızlıklarla mümkündür:)

Katedralin hemen yanında 17.yy a ait Palazzo Vescovile (Piskopos Sarayı) yer alıyor. Burada 1809 ile 1812 arasında Papa 7.Pius'un, Napoleon tarafından tutsak olarak alıkonulduğu odaları ziyaret edebilirsiniz.

Buraya bir kaç dakikalık yürüyüş mesafesinde ise Pinacoteca Civica (Şehir Resim Galerisi) bulunuyor. Picasso, Milo, De Chirico, Magritte, Fontana, Man Ray gibi isimlerin bazı eserlerini görebilirsiniz burada. Burası İtalyanın seramik müzelerinin başında yer alıyor. 


Pinacoteca Civica

Palazzo del Comune (belediye binası) ise Piazzo Sisto VI, yani Savona doğumlu Papa'nın adını taşıyan meydana bakıyor. 


Palazzo del Comune

Via Paleocapa bulvarından yukarı çıktığınızda Monumento ai Caduti (Savaşlar Anıtını) göreceksiniz. Burada hergün saat 18:00 da 21 kez çan çalarken, polis memurları trafiği durduruyor ve bununla beraber herkesi bir dakikalık saygı duruşuna davet ediyor. Yerli halk için sıradan olan bu uygulama turistler için oldukça ilgi çekiçi.  


Monumento ai Caduti

Eski şehiri arkanıza alarak yürüdüğünüzde ve Corso Massını bulvarından denize doğru karşıya geçtiğinizde Fortezza Priamare e Musei, yani Priamare Kalesi'ni göreceksiniz. Savona'ya denizden yaklaşıyorsanız zaten bu kaleyi görmemenizin imkanı yok. Bu kaleden Savona'yı rahatlıkla izleyebileceğiniz gibi içinde bulunan müzeyi de ziyaret edebilirsiniz. Bu kale şimdilerde şehrin kültür merkezi olarak kullanılmakta. 600 kişilik açıkhava tiyatrosu yaz konserlerinin gözde yeri.  


Fortezza Priamare e Musei

Kaleye yakın mesafede Monumento a Garibaldi (Garibaldi Heykeli) bulunuyor. 1927 yılında yapılan bu heykelde dikkat çekici nokta Garibaldi'nin batıya bakıyor olması; yani Nice'e, memleketine.

Alışveriş zamanı geldiğinde ise Via Paleocapa'dan Corso İtalia caddesine doğru giderseniz hediyelik eşya dükkanları ve bazı büyük mağazalar görebilirsiniz.Pazarı ziyaret etmek isterseniz eğer Via Paleocapa caddesinin sonuna kadar gidin karşınıza çok renkli bir pazar çıkacak.


pazar yerinden rengarenk bir çiçekçi dükkanı

Savona'da geçirdiğimiz güzel bir günün ardından gemimize dönüyoruz ve Savona'dan ayrılırken uzaklaşan silüeti izliyoruz. Bir sonraki limana doğru yol alıyoruz, Barcelona yazımızda görüşmek üzere.


Savona'dan ayrılıyoruz

Son söz: Denizciliğin uğradığı bir kent asla geri kalmıyor.

Ziyaret Tarihi: Temmuz 2014

2 yorum:

  1. Ben oradaydim ve aynen tarif ettiğiniz gibi .Ne eksik ne fazla Tskrlr

    YanıtlaSil
  2. Wynn Casino & Hotel - Mapyro
    Wynn Resort Las 양산 출장샵 Vegas. 8.5/10. Wynn Tower Suite Parlor. 8.5/10. Wynn Tower Suite King. 용인 출장안마 5131 양주 출장마사지 Las Vegas Blvd South. 화성 출장샵 Suite King. 3131 Las Vegas Blvd 김제 출장마사지 S.

    YanıtlaSil