20 Ekim 2013 Pazar

Santoron Adası (Santorini) - Yunanistan

Santorini adası Yunanistan'ın 200 km güney doğusunda yer alan volkanik adalar grubundadır, nüfusu yaklaşık 13000 civarındadır. MÖ 1650-1450 yılları arasında volkan püskürmesiyle, kısa sürede ada çökerek 73 kilometrekarelik bir alan deniz altına gömülmüş. O tarihte yaşanan en büyük volkanik patlamalardan biri, Doğu Akdeniz'de çok büyük yıkıcı etkiler yaratmış. En büyük yıkım Girit'te gerçekleşmiş, merkezi bu adada olan ve MÖ 3000 yılından itibaren var olan Minos uygarlığı üzerinde büyük tahribat yaratmış ve adanın kalbi Deniz'in dibinde kalmış. Çökmenin ilk etkisiyle tsunami oluşmuş, Girit kıyıları boyunca yer alan balıkçı köyleri, denize sıfır yerleşim yerleri ve denizlerde ya da limanlarda bulunan tekneler yok olmuş. Rüzgarın sürüklediği volkanik küller Girit adasının neredeyse tamamını on santimetre kalınlığında bir volkanik kül tabakasıyla örtmüş.


Santorini: felaketten doğan cennet

Minos uygarlığının tarihten silinişinin nedeni bu volkanik hareket olarak bilinir. Ada, Atlantis olarak da anılır. Minos kolonisi ile ilgili kanıtlar, adanın güneybatısında volkanik küller altına gömülmüş olan Akrotiri'de bulunmuş. Küller arasında kalan tüneller önce depremlerle yerle bir olmuş sonra da yıkıntılar arasına gömülmüş. Hiç bir insan iskeletinin çıkmamasını, bir sonraki yaşanacak felaket öncesi uyarılarak botlara zamanında binip kaçmaları olarak yorumluyorlar.

Santorini, Yunan adaları arasında en sıra dışı ve çok ilgi gören turistik ada. Adanın merkezi Fira sadece bu adaya özgü tarzda inşa edilmiş evleri ile dikkat çekiyor. Evler küçük, kireç beyazı, çok pencereli ve özel çatı kaplamaları ile dikkat çekiyor. Denizden yukarıya, yani Fira'ya baktığınızda, 1956 depreminden önceki görüntüsü ile ilgili fikir sahibi olmuş oluyorsunuz.


denizden çekilmiş bir kare 

Adaya bizim yaptığımız gibi cruise ile ulaştıysanız eğer, limandan yukarıya çıkabilmek için ya teleferiği(biz böyle yaptık) ya da 588 basamaklı zik zak şeklindeki merdivenleri kullanmanız gerekiyor. Bu merdivenlerden yürüyerek ya da eşekler vasıtasıyla çıkmayı tercih edebilirsiniz. Teleferiğin kuyruğu uzun gibi görünsede, yukarıya 3-4 dakika içerisinde ulaşıldığı için çabuk ilerliyor. Ayrıca yukarı çıkarken izleyeceğiniz manzarayı da anlatmaya kelimeler yetmez.


Teleferik hattı

Fira'ya çıktığınızda bir kez daha manzara karşısında sesiz kalıyorsunuz.  Fira'da çok sayıda cafe ve restoranda manzaranın tadını çıkarabilir, şahane dondurmalarından yiyebilir, sonrasında dar sokaklarda kaybolarak alışveriş yapabilirsiniz. 


Santorini mavisi

Dar sokaklarda lütfen eşek trafiğine dikkat edin, kaygan sokaklarda kayarak düşen eşek altında kalmak istemezsiniz. Zira eşeklerin her biri besili birer at büyüklüğünde! Adada tatlı şarap üretimi çok yaygın. Şarapları denemeden almanızı tavsiye etmiyoruz.


Mesaiden dönen eşekler (gece çalışmıyorlar)

Aşağıda fotoğrafını gördüğünüz Selatrevo'da muhakkak Frozen Yoghurt yemelisiniz! Bir çok ülkede yemiş olduğumuz dondurulmuş yoğurt arasında bizim Oscar'ımız kesinlikle buradakine gidiyor.


Selatrevo'da Frozen Yoghurt

Güneşin en güzel battığı yer olarakta bilinen Santorini bu şöhreti kesinlikle hak ediyor. Günbatımını izlemek için Oia adası öneriliyor çünkü adanın en uç noktasından izleyebiliyorsunuz. Ayrıca bütün Santorini fotoğraflarında yer alan mavi kubbeli kilise de bu köyde bulunuyor.


Santorini'den bir kare

Dönüş saatimiz geldiğinde gemi güvertesinden bu muhteşem adaya bakarak kadehimizi kaldırdık ve adanın şanına yakışır romantizmi sürdürürken adanın gözden kaybolduğunu gördük, tıpkı rüya gibi...


Santorini gün batımına hazırlanıyor

Eşim ve benim için en romantik adalardan biriydi Santorini. Umarım yeniden görüşürüz.

Ziyaret Tarihi: Ağustos 2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder