1 Ekim 2013 Salı

Viyana - Avusturya

Viyana Avusturya'nın başkenti, en büyük şehri ve aynı zamanda ülkenin 9 eyaletinden yüzölçümü bakımından en küçüğü. Yaklaşık 1.705.000 kişilik nüfusuyla ülkenin en kalabalık kenti, çevre ilçeleriyle birlikte Viyana'da yaklaşık iki milyon insan yaşıyor ki bu da Avusturya nüfusunun yaklaşık dörtte biri.

Viyana coğrafi konumu ve çoğu imparatorluğa yıllarca başkentlik yapmış olmasından dolayı gerek mimari gerekse kültürel açıdan Avrupa’nın en güzel şehirlerinden biri. Hala daha Habsburg hanedanının izlerini taşıyan eski kent merkezi ve Schönbrunn Sarayı Avusturya devletinin başvurusu üzerine Birleşmiş Milletler tarafından dünya kültür mirası olarak kabul edilmiş. 

Viyana’da yapılacak çok şey var. Eğer klasik müzik seviyorsanız ve bildiğimiz bütün büyük müzik duayenlerinin yaşadıkları evleri görmek istiyorsanız Viyana aradığınız yer. Mozart, Beethoven, Schubert ve daha da fazlası hepsi Avusturya’lı. Hal böyle olunca Viyana’da herşey bu yönde, hediyelik eşyalar, çikolatalar, kafelerde çalan müzikler, konserler hep bu duayenleri hatırlatıyor ve  müzikle ilgisi olmayanları bile etkiliyor.

Ziyaret edilecek yerler arasında olan St.Stephen’s Katedrali (Stefansdomb) turist çeken bir kilise. Burası şehrin göbeğinde, hem çok eski hem de hala restorasyonu devam eden gotik tarzda yapılmış bir sanat eseri. Viyana merkezinin İstiklal caddesi sayılabilecek Kertensrasse oldukça hareketli. Avrupa' nın her şehrinde olan kent meydanı tabi ki  Viyana’da da var ve burası Stefansplatz (Altstadt) olarak adlandırılan, katedralin ve bir çok kafenin bulunduğu keyifli bir bölge.

St. Stephen's Katedrali

Bu bölgeden Graben’a doğru devam edildiğinde hareketli bir alışveriş caddesinden geçerek güzel bir mimariye sahip Hofburg sarayına ulaşabilirsiniz. Yine şehrin merkezinde, belediye sarayının karşısında Hofburg tiyatrosu da görülebilir. Yine şehir merkezinde parlamento binası arkasında müzeler bölgesi bulunuyor.

Mutlaka gezilmesi gereken saraylar arasında Schönnbrunn Sarayı ve Belvedere Sarayı bulunuyor.

Schönnbrunn sarayı şehir merkezinin dışında yer alıyor ve metro ile ulaşımı kolay. Bu saraya ancak vaktiniz varsa gitmenizi tavsiye ederim çünkü yaklaşık yarım gününüzü alıyor. Avusturya nın bir çok sarayında olduğu gibi Schönnbrunn Sarayı da bahçesi ile nam salmış. Yüzlerce çeşit bitki ile yapılan şahane bir peyzaja sahip saray bahçesini ve içinde kaybolduğunuz bitki labirentini dolaşıp bitirmeniz en az 2 saat sürecektir. Tabi bir de bu muhteşem sarayın içi var. Biletinizi alırken, saray içinde yapacağınız turu seçtiğinizde yaklaşık ne kadar süreceği bilet üzerinde bildiriliyor. Audio cihazlar ile sarayın ihtişamına tanıklık ederken tarihi bilgiler almanız da mümkün.

Schönbrunn Sarayı

Belvedere sarayı ise ikiye ayrılıyor; Upper Belvedere ve Lower Belvedere (Prinz Eugenstrasse 27). Belvedere sarayı mimarisiyle olduğu gibi içerisindeki sanat galerisi ile de ziyaretçi çekiyor. Benim için Belvedere’de bulunan Gustav Klimt eserlerini görmek çok önemliydi, özellikle de dünyaca ünlü tablosu Der Kuss'u (The Kiss) gördükten sonra "ölmeden yapılacaklar" listemden bir maddeyi daha azaltmıştım. Sanat galerisi Upper Belvedere’nin içinde bulunuyor.

Belvedere Sarayı

Bir başka gezilecek yer ise katedrale (Stefansdomb'a) çok yakın olan Mozarthaus (Mozart evi).  Mozart’ın sadece 6 ay yaşadığı bir ev burası. Mozart ın asıl doğduğu ve sonrasında uzun yıllar yaşadığı ev için Salzburg yazımı inceleyebilirsiniz.

Mozart Evi

Avusturya pastacılık alanında isim yapmış bir ülke, Sacher ismiyle ürettikleri pastalar tüm ülkeye yayılmış. Sacher Otel (Philharmonikerstrasse 4) en meşhur otelleri ve orijinal Sacher pastası da (Sachertorte) burada üretilmekte. Şehrin bir çok yerinde Sacher pastası bulunmakta; fakat gerçek Sacher pastası, Sacher Otel kafesinde nefis bir kahve eşliğinde tüketilmeli.

Sachertorte

Tavsiye edeceğim kafeler bununla sınırlı değil. Yine merkezde bulunan Demel Cafe, Viyana’nın en prestijli (1786) kafelerinden birisi(Kohlmarkt 14). Burada içeride yapılan pastaları izleyebilir, güzel havada ise dışarıda kahve keyfi yaparken Avusturya'nın başka bir meşhur pastası Apfelstrudel'i deneyebilirsiniz. Hiç şüphesiz ki burası Avusturya’nın en güzel Apfelstrudel yapan cafelerinden biri. Apfelstrudel’ı mutlaka vanilya sosu eşliğinde yemelisiniz.

Demel Cafe

Eğer klasik müzik eşliğinde kahvenizi yudumlamak istiyorsanız o zaman Cafe Central muhteşem bir seçim (Ecke Herrengasse/ Strauchgasse) Saat 17.00 de başlayan klasik müzik, şık servis, sunum ve muhteşem lezzetler size bir kültür başkentinde olduğunuzu bir kez daha hissettiriyor. 


Cafe Central

Menüde kaybolmamak elde değil; şahane kahve çeşitlerinin yanında muhteşem pastalar önce gözünüzü doyuruyor. Pastalar arasında en dikkat çekicisi ise Gustav Klimt in Der Kuss tablosunun aynısı olan Nusskuss.

Nuskuss

Viyana’da yemek konusunda hiç sıkıntı yok, herkesin yiyebileceği tüm mutfaklara ait kafe ve restoranlar var, ama “Schnitzel" buranın favori yemeği. Genelde domuz etiyle yapılıyor ama tavuk şinitzel de harika. Viyana da şinitzelin yenilebileceği en iyi adres ise Figlmüller. Merkezde  birbirine çok yakın iki restoran; biri merkezi(Wollzelle 5), diğeri ise şubesi (Backerstrasse 6). Tadı damağınızda kalacak bir şinitzel için tek adres, ayrıca kendi üretimleri olan şarapları da oldukça lezzetli.  Figlmüller oldukça bilinen bir restaurant olduğu için çok kalabalık oluyor ve önceden rezervasyon almıyorlar, masa olmadığında ise kapıda hızlı akan bir sıra oluşuyor. Bekleyiniz, değdiğini göreceksiniz.

Figlmüller

Güzel bir şinitzelin ardından şöyle kulaklarınızın pasını silecek bir klasik müzik konseri dinleyerek günü tamamlayabilirsiniz. Konser biletlerini hergün işlek caddelerde bulunan standlarda spor ayakkabı giyen çakma Mozart’lar(!) vasıtasıyla kolaylıkla satın alabilirsiniz, eğer temin edemediyseniz de üzülmeyin şehir merkezinde opera binasının dışında konserleri sinevizyondan canlı olarak dinleyebiliyorsunuz.

Viyana’dan farklı lokasyonlara da kolayca ulaşım sağlanabiliyor. Trenle Prag, Budapeşte , Innsbruck, Salzburg ve Linz 2-3 saatlik mesafelerde. 60 km uzaklıktaki Bratislava ise en yakın şehir.

Biz oteller konusunda booking.com’u kullanıyoruz ve özellikle temiz olmasına özen gösteriyoruz. Bütün gün gezip dolaştıktan sonra temiz bir banyo ve rahat bir yataktan daha güzeli yok. Meininger Hotel Wien Downtown Sissi’yi tercih ettik. Şehir merkezine yürüyerek 15 dakikalık mesafede, memnun kaldık.

Ziyaret Tarihi: Mayıs 2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder