25 Eylül 2014 Perşembe

İbiza

What happens in Ibiza, stays in Ibiza...

İbiza'da yaşanan İbiza'da kalır...

'Günah Adası' İbiza için yukarıdaki cümlenin yazılı olduğu bilezikler bile vardı...

Balear Adaları'ndan biri olan İbiza'nın Katalanca ismi Eivissa. İbiza çok popüler bir destinasyon ve çok fazla sayıda turist ağırlıyor. Bunun en büyük sebebi adanın özgürlükler adası olarak bilinmesi ve sınırsız eğlence hayatı. Bunların üzerine bir de renkli ve az giyinik plajları ekleyebiliriz. Ada ünlü isimlerin de uğrak noktası.


İbiza (denizden görünüş)

Ada nüfusunun 43.000 e yakın olduğu söyleniyor ancak yaz aylarından bu sayı katlanarak artıyor. 

İbiza adasına gittiğinizde görülmesi gereken 3 bölge var; Sant Antoni de Portmany, Santa Eularia des Riu ve İbiza merkez (Eivissa).

Sant Antoni de Portmany'de gündüz temiz denize girip, akşam günbatımını izleyebilirsiniz. Burada, meşhur 'Cafe del Mar'da gün batımını izlemek için sıraya giren çok sayıda turist var. Sant Antoni de Portmany'de, gece eğlencenin kalbi nerede atıyor diye merak ettiğimizde 'Cafe del Mar' ve 'Cafe Mambo' yanıtını alıyoruz.

Santa Eularia des Riu'ye , İbiza merkezden 13 numaralı otobüse binip 50 dakika sonra ulaşıyoruz. 


Santa Eularia des Riu

Burası kalabalık ama yine de sakin plajları olan ve daha çok aileler tarafından tercih edilen, İbiza'nın üçüncü büyük yerleşim yeri. Plajı ve denizi oldukça temiz, uzun da bir kumsalı var. Beyaz mimarinin ön plana çıktığı şirin bir kasaba.


uzun bir kumsal

Sakin kafeler, restoranlar, hediyelik eşya dükkanları /standları, özel yat limanı, sanat galerileri, plaj boyunca palmiyeli yürüyüş parkuru var. Burası İbiza'nın hareketli plaj ve gece hayatından uzak, kafa dinlemek isteyen turistlerin tercihi.


hediyelik eşya standları

İbiza merkeze döndüğümüzde gündüz sakinliğinin, geceye hazırlık olduğunu anlıyoruz, fırtına öncesi sessizlik gibi...

İbiza merkezde görülmesi gereken yerler arasında D'alt Villa yer alıyor, burası 'Old Town', yani 'eski' tarihi şehir. Denizden yaklaşırken muhteşem bir görüntüsü var, özellikle de gün batımında. 


D'alt Villa'da gün batımı

D'alt Villa'ya 'Portal de ses Taules' den geçerek giriyoruz, burası tarihi şehirin ana girişi. 


Portal de ses Taules

D'alt Villa'nın içinde 16. yy ile 17. yy arasında inşa edilmiş barok kilise 'Church of Santo Domingo'yu, eski belediye binasını, 14. yy da yapılmış gotik mimarisi olan ve 18. yy da barok mimariye uygun restore edilmiş katedrali, 15. yy da yapılmış ve şu an müze olan 'Puget Museum'u, 'Sant Ciriac' şapelini, 'Guillem de Montgri' heykelini görebilirsiniz.
Bir de 'Casa de la Curia', 13. yy da yapılmış İbiza'nın ilk adliye binalarından biri. 'Casa de la Curia'da bulunan 'Madina Yabisa', İbiza'nın Ortaçağlarda Müslüman'ların yönetimindeyken nasıl olduğunu anlatıyor.


D'alt Villa

Bu kadar kültürel ve tarihi bilgiden sonra biraz da plaj ve gece hayatını anlatalım.

İbiza'da çok sayıda plaj var, ada muhteşem plajlarla çevrelenmiş ancak bir tanesi var ki isim yapmış; 'Platja de Ses Salines' (kısaca Ses Salines). Buraya gitmek için merkezden 11 numaralı otobüse binip, son durak olan 'Ses Salines' e yaklaşık 30 dk sonra ulaşabilirsiniz.
Salines uzun bir kumsalı olan plaj. Şezlong kiralayabildiğiniz gibi, istediğiniz yere de havlunuzu atıp güneşlenebilirsiniz.


Ses Salines Info

Sakin bir plaj olmadığını belirtelim. Bir sürü göçmen seyyar satıcının sesli olarak meşrubat, meyve, giysi, gözlük, pareo, Ensaimada (yumuşak pasta) vs satmaya çalışması ilk anda rahatsız edici geliyor ama sonra alışıyor insan çünkü plajın kendisi zaten çok hareketli.


Kilyos'tan beter:)

Yiyecek ihtiyaçlarınız için cafe ve restoranlar var ancak bir salataya 25 Euro vermeye hazır olun çünkü dünyanın en ünlü plajlarından bir tanesindesiniz.

Erkekler için periyodik aralıklarla göz banyosu geçiti yapılıyor... Hayır üstsüz güneşlenenlerden  bahsetmiyoruz. En ünlü gece kulüpleri, full makyajlı bayan ve kaslı erkek dansçılarıyla bu plajda geçitler yapıyor.

Aşağıda fotoğrafta 'Privilege'in tanıtımını göreceksiniz. 


 Privilege ekibi

Privilege, Guinness Rekorlar Kitabına dünyanın en büyük kulübü olarak girmiş. Ana salonu uçak hangarı büyüklüğünde olan kulübün 70 ve 80 lerde de açıkhava kulübü olarak hizmet verdiğini öğreniyoruz. Bir de unutmadan; içinde yüzme havuzu var.

Alttaki fotoğraf ise 'Ushuaia'ya ait. 


Ushuaia geçiyor

'Ushuaia' da, Armin Van Buuren ve David Guetta gibi DJ'ler çalıyor, bu nedenle burası İbiza'daki ünlü kulüpler arasında yerini alıyor.

Alttaki foto 'Space'in tanıtımına ait. Burası 4 ayrı yıl 'International Dance Music Awards'da 'Best Global Club' ödülünü almış.


Space

Yukarıdaki üç kulüp dışında 'Pacha' ve 'Amnesia'da İbiza'da iyi kulüpler arasında yer alıyor. 


Amnesia reklamı

'Privilege' ve 'Pacha'nın kendi ürünlerini satan mağazalarını görünce bu kulüplerden birer marka yaratıldığını anlıyoruz. 


Privilige mağazası

Kulüpleri anlattık, gelelim giriş ücretlerine. Ücretler o akşam kimin sahne alacağına göre değişiyor. Bizim bulunduğumuz dönemdeki fiyat tarifesi aşağıdaki gibi, yorumsuz yayınlıyoruz.


Discoach:)

Eğer kulüpçülerden değilseniz, merkez de oldukça hareketli. Cafelerde oturup akan yaya piyasasını izleyebilir, ya da barlarla dolu sokaklarda demlenirken dansçıları izleyebilirsiniz.


barlarla dolu sokaklar

İki küçük kadeh Sangria için 30 € vermeye hazır olun, ne de olsa burası İbiza...

Daha da sakin geçirmek isterseniz, Bodrum'a benzettiğimiz, hediyelik eşya dükkanlarını dolaşıp alışveriş yapabilirsiniz. 


alışveriş sokağı

İbiza'nın ünlülerin uğrak noktası olduğunu belirtmiştik. Örneğin aşağıdaki teknede düzenlenen partiye Leonarda di Caprio, Justin Bieber, Orlando Bloom, Miranda Kerr gibi isimler davetliydi. Hatta aynı gece Orlando Bloom'un Justin Bieber'e bir fiziki müdahelesi bile olmuş, sonradan basından öğrendik.(bazen İbiza'da olan İbiza'da kalmıyor)


tekne partileri (girişinde bodyguard'lar var)

İbiza'da harcamalarınız planladığınızın üstüne çıkabilir, hatırlatmakta fayda görüyoruz. Anne babalara bir de tavsiyemiz var; 'çocuklarınız' belirli bir bilinç düzeyine ulaşmadıysa onu tatil için İbiza dışında başka bir destinasyona ikna edin.

Yorucu bir İbiza tatilinden sonra geminin Sicilya adasına 1,5 gün sonra ulaşacak olması işimize geliyor, Palermo için yeterli enerji depolamak üzere uzun bir seyre hazırlanıyoruz. 

Palermo yazımızda görüşmek üzere.

Ziyaret Tarihi: Ağustos 2014

1 yorum: