11 Kasım 2013 Pazartesi

Girit Adası (Crete) - Yunanistan

Girit Yunanistan'ın en büyük, Akdeniz'in 5. büyük adası. Yunanistan'ın 13 idari bölgesinden biri ve Ege denizinin güneyinde yer alıyor. Nüfusu yaklaşık 650.000, Avrupa'nın ilk uygarlıklarından biri olan Minos uygarlığına ev sahipliği yapmış bir ada.(MÖ 3000-1400).


Girit (denizden görünüş)

Adanın en büyük şehri Heraklion, Osmanlı'da Kandiye ismi ile kullanılmış. Heraklion 150.000 nüfusu ile adanın en büyük, Yunanistan'ın ise 4. büyük şehri. Adanın limanı, çevresi ve Minos sarayları ile Girit'in baş şehri olarak kabul ediliyor.

Gemimiz sabahın ilk saatlerinde Girit'e ulaştığında hemen liman'dan çıkıyoruz. Karşımıza Platia Elefherias yani Özgürlük Meydanı, turist bürosu ve arkeoloji müzesi  çıkıyor. Merkeze girmenin en kolay yolu Odhos 25 Avgoustou'ya çıkmak, burası Venizelou Meydanı'na bağlanıyor. Burada şehrin kalbi olarak kabul edilen, etrafında çok sayıda kafe ve restoranların olduğu Çeşme Meydanı bulunuyor. 


Çeşme Meydanı

Çeşme, Venetian başbakanı Francesco Morosini tarafından 300 yıllık bir tarihe sahip olan 4 aslanın eşlik etmesiyle 17. yy da inşa edilmiş. Bu meydandan turistik dükkanların olduğu Dedhalou'ya geçilebilir ya da 25 Avgousta'ya devam edilebilir. 

Meydandan limana doğru inen yolda, Venedik zamanına ait Ag Markos ve Ag Titos kiliseleri karşımıza çıkıyor.

Meydandan limana inen caddenin sonunda ise Osmanlı tarafından fethi 24 yıl süren Kandiye Kalesi var.


Kandiye Kalesi

Yerli halkın siesta saatine kalmak istememesi Heraklion'un sabah saatlerinde alışveriş anlamında oldukça hareketli olmasına sebebiyet veriyor.

Knossos Sarayını görmek istiyorsanız Heraklion'un 5 km güneyine, turistik bir kasabaya gimek istiyorsanız 30 km uzaklıkta Hersonissos'a, romantizm için Aya Nikola kasabasına, yerli halkın yaşadığı yer için Mirtos'a, Venedik kalesini görmek için 2. büyük şehir Retimnon'a, Osmanlı ve Venedik çizgileri için Hanya'ya, arkeolojik sitler içinse Faistos ve Gortis'e gitmeniz gerekecek.

Girit'ten dönerken elimiz boş dönmüyoruz; zeytinyağı, şarap ve taze çekilmiş Girit kahvesi ile dönüyoruz.

Ziyaret Tarihi: Ağustos 2012

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder