3 Ekim 2013 Perşembe

Innsbruck - Avusturya

Yüzölçümü yaklaşık  105 km2, nüfusu ise 120.000 civarında. Kuzeyinde bulunan Nordkette dağları ile güneyinde bulunan Patscherkofel ve Serles dağları arasında yer alan büyük vadide bulunuyor, Inn nehri etrafına yapılanmış bir şehir.


Innsbruck

Innsbruck , 9 eyaletten oluşan Tirol eyâletinin başkenti. İkinci Dünya Savaşı sırasında 1943 ve 1945 yılları arasında yirmiiki bombalı saldırı yaşanmış ve şehir ağır hasar görmüş.İki ayrı olimpiyat düzenlenen bu şehir kış sporlarının adeta başkenti. Innsbruck’un muhteşem coğrafyası, temiz havası ve sakin yaşamı huzurlu bir tatil geçirmenizi sağlıyor.


Alplerin temiz havası

Şehrin kalbi Maria Theresian Strasse'de atıyor. Burası kaşılıklı mağazaların bulunduğu bir alışveriş caddesi. Bu caddeye girerken size şahane bir yapı olan Triumph Porte karşılıyor. Buradan bir kaç kare fotoğraf aldıktan sonra Maria Theresian Strasse boyunca devam ederek cadde sonuna geldiğinizde Altstadt'a ulaşmış oluyorsunuz. Turistik anlamda görülmesi gereken bir çok yapı da işte tam burada yer alıyor.


Triumph Porte

Stadtturm'a (City Tower) çıkıldığında 31 metre yüksekten Innsbruck şehrinin şahane manzarasını izleyebilirsiniz. Bu yüksekliğe merdiven ile çıkmak kolay olmasa da yukarı ulaşıldığında çekilen zahmete değdiği anlaşılıyor. Fotoğraf meraklılarına mutlaka buraya çıkmalarını tavsiye ediyorum.


Stadtturm'dan çekilmiş bir kare

Stadtturm’un yanında yer alan Goldenes Dach(Golden Roof), 15. yüzyılda İmparator 1.Maximilian için inşa edilmiş. Son derece görkemli bu yapının balkonundan imparator ve karısının halkı selamladığı ve gösterileri izlediği anlatılıyor. Golden Roof’un bir de ziyarete açık müzesi var.


Stadtturm'dan Goldenes Dach'in görünüşü

Golden Roof’un çarprazında barok mimarisinin güzel örneklerinden Helblinghaus yer alıyor. Golden Roof un arka sokağında ise Dom zu St.Jakob( St.James Cathedral), Kaiserliche Hofburg(Imperial Palace) ve Hofkirche(Courtchurch) yer almakta.


Stadttrum merdivenleri: bize her yer Türkiye

Herzog Ottostrasse'ya çıkıp Inn nehri boyunca kuzeydoğu istikametine gidildiğinde fünikülerin ilk yukarıya çıkış istasyonu olan Station Congress'e ulaşıyorsunuz. Füniküler makul bir ücret karşılığında size Hungerburg'a çıkarıyor. Burası şehir merkezine göre oldukça yüksek bir yamaçta yer alıyor ve Innsbruck’un şahane panaromik manzarası bütün güzelliği ile buradan izlenebiliyor. Biz adeta buradan inmek istemedik! Füniküler ile inerken ara durakta bir hayvanat bahçesi var, meraklıları Station Alpenzoo'da inerek burayı ziyaret edebilir.


Inssbruck - Hungerburg'tan Görünüş

Yeme- içme her Avusturya şehrinde olduğu gibi Innsbruck’ta da oldukça güzel. Altstadt Strudel Cafe Kröll'de  tatlı ya da tuzlu onlarca çeşidi bulunan Strudel'lardan biri mutlaka yenmeli! Orjinali Apfelstrude vanilya sosu ile daha da lezzetli bir hal alıyor, ancak bu sos isteğe bağlı servis ediliyor. Lezzeti bir kahve ve tatlı molası için bu otantik cafe ideal bir mekan.


Strudel Cafe Kröll

Eğer mola hakkınızı kahve-tatlı olarak değil de, şarap - peynir- kurutulmuş et olarak kullanmak istiyorsanız yine aynı sokağın girişinde görebileceğiniz ve kurutulmuş et satan küçük bir dükkan var. Bu dükkanın önündeki standlarda ayak üstü şarap keyfi yapabilirsiniz. Ayak üstü(!) ifadesi sizi yanıltmasın, şahane sunumları var. Açıkçası sokaktan geçerken göz ucu ile izlediğimiz peynir ve et tabağı bizim aklımızda kaldı.


rengarenk bir likör dükkanı

Akşam yemeği için Innsbruck'ta kesinlikle gidilmesi gereken iki güzel restoran var; biri Ottoburg diğeri ise tam karşı çaprazında yer alan Goldener Adler. Bizim tercihimiz Ottoburg oldu. 


Şimdilerde Dengg ailesi tarafından işletilmekte olan Ottoburg 1180’de inşa edilmiş. Zaman içerisinde imparatorların çocukları ile birlikte yaşadığı bir ev iken şimdi şehrin göbeğinde yerel lezzetler sunan bir restoran haline gelmiş. Bu tarihi mekanın otantik ve romantik havasını görmenizi ve yöresel Avusturya mutfağını tatmanızı şiddetle öneriyorum. Gulaş çorbası ya da yemeğini tercih edebilirsiniz, biz oldukça lezzetli bulduk.



Ottoburg

Hotel Goldener Adler’in de içinde bulunduğu yapı 1390’da han olarak inşa edilmiş, bugüne kadar konaklama amacıyla kullanılmış ve Innsbruck’un en eski otellerinden. Otel ve restoranın müşterileri arasında İmparator Maximilian (karısına buranın barında aşık olduğu söyleniyor), Mozart ve Goethe de var.


Hotel Goldener Adler - Restaurant

Innsbruck’ta bilinen başka bir yer ise Watten bölgesinde yer alan Swarowski dünyası. Burası her ne kadar Swarowski fabrikası olsa da yapım aşaması gösterilmiyor, sadece alışveriş yapabiliyorsunuz ki alışveriş için zaten şehir merkezinde bir çok Swarowski mağazası var. Ama yine de gitmek isterseniz, Hauptbahnhof’dan otobüsler kalkıyor.


Inssbruck'ta bir dağ evi

Son olarak da otel ile ilgili bir bilgi, biz hem merkeze hem ana tren istasyonu Hauptbahnhof’a yakın İbis Hotel’de kaldık, booking.com’dan rezervasyonumuzu yaptırdık ve memnun da kaldık. Hauptbahnhof’a yakın olmamız sabah erken saatteki Salzburg trenine ulaşımımızı oldukça kolay kıldı.

Innsbruck'a sadece turistik amaçlı bir ziyaret yapacak iseniz, bir ya da iki gün yeterli olacaktır. Ancak “kafa dinlemek”isteyenler için de muhteşem bir yer. Alpler'in havası beton yığını şehir havası solumaktan sıkılanlar için ideal.

Ziyaret Tarihi: Eylül 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder